TYLOL COLD
SYRUP

Tylol cold syrup

Ovaj lijek se može koristiti kod djece starosti 6-11 godina za olakšavanje simptoma prehlade i gripe, uključujući i bolove, kašalj, kihanje, glavobolju, začepljenje nosa i sinusa, te za smanjenje groznice.

Sastav

5 ml Tylol Cold Syrup-a sadrži 160 mg paracetamola, 1 mg hlorfeniramin maleata, 5 mg dekstrometorfan hidrobromida, 15 mg pseudoefedrin hidrohlorida.

Dejstvo

Paracetamol djeluje tako što ublažava bol i snižava povišenu tjelesnu temperaturu.

Hlorfeniramin olakšava simptome alergije poput curenja iz nosa, začepljenosti nosa, crvenila i/ili preosjetljivosti očiju.

Pseudoefedrin hidrohlorid je dekongestiv koji olakšava simptome začepljenja nosa.

Dekstrometorfan je antitusički lijek (suzbija kašalj).

Primjena

Preporučena doza kod djece starosti od 6 do 11 godina je 10 ml (2 kašičice sirupa). Kada je potrebno, ove doze se mogu ponavljati svakih 4-6 sati, do maksimalne 4 doze u 24 sata. Djeca ne smiju koristiti Tylol Cold Syrup duže od 7 dana.

Zašto Tylol COLD Syrup?

Kupovinom kombinovanog preparata, poput Tylol COLD Syrup-a, namijenjenog za simptomatsko olakšanje prehlade i gripe, sigurni ste da su doze ispravno odmjerene i aktivni sastojci kombinovani tako da su sigurni za primjenu kod djece.

Kombinovanjem po vlastitom nahođenju, uvijek ste u riziku da djetetu dajete količinu koja nije namijenjena za tu dob ili supstance koje nisu preporučene da se daju zajedno.

Tylol COLD Syrup je ugodnog okusa marelice, što olakšava primjenu i davanje djetetu. Razlikuje se od Tylol Hot pediatrica po obliku lijeka (sirup), te po dodatnom simptomu na koji djeluje – a to je suhi, nadražajni kašalj koji je jako čest u dječijoj dobi. Tylol COLD Syrup sadrži supstancu dekstrometorfan koja je lijek koji suzbija kašalj.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima na lijek posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Tylol hot

TYLOL HOT

Tylol hot d

TYLOL HOT

Tylol hot pediatric

TYLOL HOT

Sve što trebate znati o prehladi i gripi

Prehlada i gripa (influenca), najučestalije su infektivne bolesti kod ljudi. Njih prepoznajemo i dijagnosticiramo na osnovu simptoma.

Većina virusnih oboljenja disajnih puteva, poput prehlade, obično dođu i odu unutar par dana, bez dugotrajnih posljedica. Dok je gripa (infuenca) oboljenje koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi prehlade i gripe

Virusi uzročnici prehlade i gripe se najčešće šire i prenose kapljičnim putem, kada ljudi kašlju, kišu ili pričaju. Dodatno, možete se zaraziti dotičući površine na kojima se virusi nalaze, poput ručki od vrata, a zatim svoje oči, nos ili usta.

Prehlada

Najčešći simptomi su začepljen nos, curenje iz nosa i kihanje. Prateći simptomi uključuju kašalj, grebanje u grlu, vodnjikave oči. Ne postoji vakcina koja bi spriječila prehladu, te se povremeno javljaju i šire svakodnevnim kontaktom.

Gripa

Simptomi se naglo razvijaju i mogu biti u vidu povišene temperature, glavobolje, jeze i groznice, suhog kašlja, bolnog grla, bolova u tijelu i mišićima, umora i generalno lošeg osjećaja. Poput virusa koji uzrokuju prehladu, virusi mogu uzrokovati začepljenost ili curenje iz nosa, kihanje, vodnjikave oči. Kod djece, može se javiti mučnina i povraćanje.

Šta mogu uraditi?

Prehlada obično ima svoje vrijeme trajanja. Kada se osjećate bolesno, ograničite kontakt sa drugim osobama. Prekrijte usta i nos kada kašljete ili kišete. Pijte dosta tekućine i odmarajte. Izbjegavajte alkohol i kofein. Gripa ili prehlada mogu dovesti do bakterijskih infekcija i komplikacija poput bronhitisa, sinuzitisa, infekcija uha ili upale pluća, koje je potrebno liječiti antibioticima. Vaš ljekar može odlučiti da li se radi o bakterijskoj infekciji i komplikaciji, antibiotike nemojte uzimati na svoju ruku. Vaši simptomi mogu trajati do 2 sedmice.

Za simptomatsko olakšanje prehlade i gripe, odaberite bezreceptne lijekove sa ovom namjenom i birajte ih u skladu sa simptomima koje imate.