TYLOL HOT

SASTAV LIJEKA

Tylol hot

Pitate se i pitaju nas… šta je to u Tylol Hot-u pa tako djeluje?
Odgovor je zapravo jednostavan: sastav, doza, kombinacija, ali i način uzimanja.

Tylol Hot sadrži 3 supstance namijenjene olakšanju simptoma prehlade i gripe. Obzirom da se radi o kombinovanom preparatu, ove supstance djeluju zajedno i istovremeno na olakšanje simptoma. Ovo se pokazalo kao vrlo značajno za zadovoljstvo pacijenta te odatle i potiče popularnost kombinovanih preparata.

Svaka kesica lijeka Tylol Hot sadrži:

  • 500 mg paracetamola (umanjuje bol i snižava povišenu tjelesnu temperaturu)
  • 4 mg hlorfeniramina (olakšava simptome alergije poput curenja iz nosa, začepljenosti nosa, crvenila i/ili preosjetljivosti očiju)
  • 60 mg pseudoefedrina (olakšava simptome začepljenja nosa)

Pored kombinacije i sastava, još dvije stavke utječu na ispoljavanje djelovanja lijeka:

Doza, jer doza je ta koja će odrediti djelovanje lijeka.
Doze navedenih supstanci u Tylol Hot-u su terapijske, što znači da su u količini propisanoj za liječenje i optimalne za prosječnog pacijenta.

Način uzimanja:

Topli rastvori protiv simptoma prehlade i gripe djeluju brže, jače, duže u odnosu na tablete.

Zašto je to tako?

U poređenju sa tabletama, vrući rastvori će obezbijediti bržu apsorpciju lijeka (prijenos iz probavnog sistema u krv) zbog bržeg gastričnog pražnjenja (prolaska kroz želudac). Zahvaljujući tome, djelovanje rastvorenih lijekova je brže. Dodatno, ukoliko se pije kao topao rastvor, apsorpcija paracetamola je značajno brža i veća u prvih 60 min nakon doze.

Kada smo bolesni uvijek instiktivno posežemo za toplim napicima, ne prija nam hladno. Topla tečnost ima umirujuće i ublažujuće dejstvo, a ukusni napici koji sadrže lagano gorak ukus poput limuna i limunske kiseline posebno su korisni.

Slažete se?

Tylol hot

TYLOL HOT

Tylol hot pediatric

TYLOL HOT

Tylol cold syrup

TYLOL HOT

Sve što trebate znati o prehladi i gripi

Prehlada i gripa (influenca), najučestalije su infektivne bolesti kod ljudi. Njih prepoznajemo i dijagnosticiramo na osnovu simptoma.

Većina virusnih oboljenja disajnih puteva, poput prehlade, obično dođu i odu unutar par dana, bez dugotrajnih posljedica. Dok je gripa (infuenca) oboljenje koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi prehlade i gripe

Virusi uzročnici prehlade i gripe se najčešće šire i prenose kapljičnim putem, kada ljudi kašlju, kišu ili pričaju. Dodatno, možete se zaraziti dotičući površine na kojima se virusi nalaze, poput ručki od vrata, a zatim svoje oči, nos ili usta.

Prehlada

Najčešći simptomi su začepljen nos, curenje iz nosa i kihanje. Prateći simptomi uključuju kašalj, grebanje u grlu, vodnjikave oči. Ne postoji vakcina koja bi spriječila prehladu, te se povremeno javljaju i šire svakodnevnim kontaktom.

Gripa

Simptomi se naglo razvijaju i mogu biti u vidu povišene temperature, glavobolje, jeze i groznice, suhog kašlja, bolnog grla, bolova u tijelu i mišićima, umora i generalno lošeg osjećaja. Poput virusa koji uzrokuju prehladu, virusi mogu uzrokovati začepljenost ili curenje iz nosa, kihanje, vodnjikave oči. Kod djece, može se javiti mučnina i povraćanje.

Šta mogu uraditi?

Prehlada obično ima svoje vrijeme trajanja. Kada se osjećate bolesno, ograničite kontakt sa drugim osobama. Prekrijte usta i nos kada kašljete ili kišete. Pijte dosta tekućine i odmarajte. Izbjegavajte alkohol i kofein. Gripa ili prehlada mogu dovesti do bakterijskih infekcija i komplikacija poput bronhitisa, sinuzitisa, infekcija uha ili upale pluća, koje je potrebno liječiti antibioticima. Vaš ljekar može odlučiti da li se radi o bakterijskoj infekciji i komplikaciji, antibiotike nemojte uzimati na svoju ruku. Vaši simptomi mogu trajati do 2 sedmice.

Za simptomatsko olakšanje prehlade i gripe, odaberite bezreceptne lijekove sa ovom namjenom i birajte ih u skladu sa simptomima koje imate.