Zanimljivosti

Imunitet je prioritet

Tylol hot clanak

Svi već znaju da moraš naći vrijeme samo za sebe

Poznato je vjerovanje da žene bolje podnose prehladu od muškaraca. Koje god bile naše obaveze, poslovne, obiteljske, kombinacija njih ili pak nešto treće, čini se da kao žene u periodima oslabljenog imuniteta i dalje radimo puno parom. Nosiš li i ti često čitavu apoteku u torbi, jer su te bolovi ili simptomi prehlade i gripe zatekli usred zauzetog dana, u kojem ne možeš izdvojiti vrijeme za “propuste”? Bolesna ili pod stresom, čini ti se da moraš nastaviti dalje istim tempom kao da je to normalno. Svakodnevno imamo brojne uloge i ispunjavamo očekivanja drugih. Ali nalaziš li vrijeme za sebe?

Aktivnom kontrolom stresa na dnevnoj bazi možeš poboljšati svoj imunitet. Stres negativno utiče ne samo na mentalno, već i na fizičko zdravlje. Iako se ljudi pod stresom najčešće žale na emocionalne posljedice, stres je povezan s brojnim zdravstvenim problemima, stvarajući bolove, probleme sa srcem i probavom. Uz to, zbog izmjene hormona, stres je povezan i sa snom i apetitom. Hronični stres može izazvati nesanicu, koja dalje izaziva pojačanje hormona stresa kortizona, i time se stvara začarani krug. Sve ove posljedice stresa narušavaju i tvoj imunitet i mogućnost borbe protiv virusa i bakterija. Čak pet minuta dnevno posvećeno samo sebi poboljšava raspoloženje, odmara tijelo i reguliše san i apetit.

Kada biraš sebe čak i na kratki period tokom dana, pospješuješ svoje mentalno i fizičko zdravlje. Svojih pet minuta možeš provesti plešući uz najdražu pjesmu, posebno uživajući u doručku ili jutarnjoj šoljici kafe, u meditaciji, ili bilo čemu drugom što ti donosi sreću. Naša topla preporuka je da nađeš malo vremena svaki dan da izdvojiš samo za sebe i svoj mir. Jer draga, imunitet je prioritet!

Tvoj Tylol Hot!

Back to list