Zanimljivosti

Svi već znaju…u pozitivnom radnom okruženju svi su na dobitku

Da li u vašoj kompaniji uposlenici i uposlenice često izostaju s posla?

Pojam apsentizam obuhvaća sve vrste privremenih izostanaka uposlenika iz radnih procesa, od bolovanja i kašnjenja na posao do zakonom propisanih slobodnih dana i godišnjih odmora. Njegove posljedice su porast troškova poslovanja, niska produktivnost, pad angažiranosti radnika i negativan učinak na organizacijsku kulturu. A to baš nikome nije u interesu, zar ne? Ako smo poslodavci želimo ostvarivati produktivnost, a ukoliko smo uposlenici želimo da se dobro osjećamo na radnom mjestu, na kojem ipak provodimo trećinu života.

Postoje naravno opravdani izostanci, naročito u sezoni prehlade i gripe, ali koliko kompaniju koštaju oni koji ne samo da ne dolaze na posao, nego i kad su prisutni zapravo ne rade? Istraživanja pokazuju da čak trideset i pet posto bruto plata odlazi na rad koji se nikad ne obavi, što apsentizam svrstava u drugi po redu najveći trošak rada. Kreirati pozitivno radno okruženje, motivirati, biti otvoren za razgovor i timski rad, uposlenicima/ama omogućiti prilike za rast i razvoj samo su neki od načina da se proaktivno riješi ovaj izazov.

Zašto je ovo važno? Svima se dogode iznenadni, veliki projekti koji često zahtijevaju ne samo prekovremene sate nego i lični angažman uposlenika i uposlenica. Za uspjeh će biti presudan ljudski faktor i kvaliteta međuljudskih odnosa.Svi uposleni će vam trebati u najboljem izdanju i nećete si moći priuštiti da je trećina na bolovanju. Jer, neki rokovi se ne mogu odgoditi!

Back to list