Zanimljivosti

Svi već znaju… dobri ljudski odnosi čine nas zdravijima i sretnijima

Bliži se kraj godine, svodimo račun sa samim sobom, razmišljamo da li smo nešto mogli bolje i pravimo planove za sljedeću godinu. Posebno se nadamo da će nam se planovi vezati za sve aktivnosti koje zbog pandemije nismo mogli realizirati poput putovanja i druženja sa dragim ljudima. Pitamo se jesmo li ostvarili ciljeve, jesmo li sretni i šta nam je potrebno za taj osjećaj sreće.

Tim pitanjem bavila se i studija s Harvarda koja je trajala skoro osam decenija, prateći živote muškaraca kroz sve životne događaje.Direktor istraživanja Robert Waldinger napomenuo je da osamdeset postomilenijalaca smatra da je za dobar život i sreću bitno bogatstvo, dok još pedeset posto smatra da je bitna slava. No, glavni zaključak osamdesetogodišnjeg istraživanja je ono što svi već znaju – dobri odnosi čine dobar život. Rezultati su pokazali da naši odnosi i koliko smo sretni s njima imaju snažan utjecaj na naše zdravlje. “Dobri ljudski odnosi čine nas zdravijima i sretnijima. To je to.” Veze s bliskim ljudima štite nas od nezadovoljstva životom, te doprinose odgađanju fizičkog i mentalnog starenja.

A praznici su prava prilika da posvetimo vrijeme familiji i prijateljima, da važnim ljudima darujemo makar vrijeme i osmijeh, pokažemo ljubav i zahvalnost što su dio naših života. U praznično doba ljudi su skloniji praštanju, pa je to prilika da obnovimo neke veze, popravimo sitne nesporazume, volontiramo u lokalnoj zajednici i damo svoj doprinos društvu. Najmanje nam u ovom periodu ljubavi, druženja, dobročinstva i kontakta s drugima trebaju prehlada i gripa. Jer, praznici se ne propuštaju!

Sretno! Vaš Tylol Hot!

Back to list